Binnenkort

Recent verschenen de volgende titels:

Tien jaar nadat de slavernij formeel werd afgeschaft, arriveerden de eerste 399 Brits-Indiërs als contractarbeiders in Suriname. Velen volgden. In totaal migreerden er 34.304 Brits-Indiërs tussen 1873 en 1921 met een 5-jarig arbeidscontract. 28,5% van hen was vrouw.

Voor vrouwen was arbeidsmigratie een overlevingsstrategie en een manier om over het eigen leven te beschikken. Zij waren veelal outcasts in Brits-Indië, veroordeeld tot een leven op straat. Hoewel Brits-Indiërs in India fel protesteerden tegen de arbeidsmigratie van ‘morele’ vrouwen, zagen zij de straten van de steden graag verlost van de ‘immorele’ vrouwen. Voor de vrouwen zelf bood arbeidsmigratie hen keuzemogelijkheden rondom kostwinning en overleving. Het bracht meer zelfstandigheid en zelfbeschikking, ondanks dat zij ook in Suriname behoorden tot de onderste laag van de samenleving. Migratie bood de kans een nieuw leven op te bouwen.

De Brits-Indische vrouwen hadden hun survivormentaliteit ook in Suriname nodig. Zij werden onderdrukt, mishandeld, verkracht en sommige zelfs vermoord. lees meer