JEF

omslag_JEF_web

Anita Nanhoe, Voorzitter Stichting Rotterdam Pride:
Gewoonweg kostelijk! Hoe dwaas we ons achteraf ook kunnen voelen, het zijn dit soort herinneringen waar we levenslang van genieten. De auteur beschrijft een passage uit zijn leven waar menig lezer zich in herkent.

 

Jef beschrijft de eerste homosexuele liefde van Robert die hij ontmoet kort nadat hij in Brussel, na de kunstacademie in Breda, in het atelier van de Muntschouwburg gaat werken.

In een weekend in februari 1964 maakt Robert het uit met zijn Zeeuws-Vlaamse vriendin. Om dat te durven heeft hij in de Belgische hoofdstad, honderd kilometer van haar vandaan, heel laf een brief geschreven vol spijt en smoesjes.

Hij had zijn moeder, zoals ze al vreesde, een boze rol toebedeeld. (Alsof hij ooit naar zijn moeders oordeel zou luisteren als hij echt verliefd was geweest.) Dat hij haar zeventienjarige astmatische broertje (de donkere schoonheid) meer liefheeft, schrijft hij natuurlijk niet. En ook niet dat hij nadat hij afscheid van haar heeft genomen met zoenen op het perron in Knokke, naar Brussel is gereisd, ogenblikkelijk de nichtententen in is gedoken om te dansen met Jacky Lucien… en eigenlijk helemaal niet meer aan haar heeft gedacht, de hele week niet, geen seconde. Na dat moeilijke weekend waarin hij twintig keer de afscheidsbrief opnieuw heeft geschreven tot die definitief genoeg was naar z’n zin en hij hem uiteindelijk heeft durven posten, ontmoet Robert, drie dagen later om precies te zijn, Jef.

Robert Dusarduijn is op 18 mei 1940 geboren in een brouwerijkelder in Sluis. Hij werd op 13-jarige leeftijd naar het Convict St. Marie in Roosendaal gestuurd, waarna hij de Kunstacademie St. Joost in Breda heeft doorlopen. De twintig tekeningen in dit boek zijn van Robert.

Robert Dusarduijn is tevens auteur van De Bebogeenjaren, kostschool 1953-1958

Bestel JEF Bestel De Bebogeenjaren