Utrecht

Dagboek Houtcentrale Utrecht 1940 - 1945

Dagboek houtcentrale Utrecht 1940 – 1945

Het verslag noemt allerlei gebeurtenissen in stad en regio die van historisch belang zijn geweest. Van de bommen op de Biltstraat tot de anti-joodse maatregelen, van de april-meistakingen tot de razzia op mannen van 17 tot 50 jaar, oktober 1944, van Dolle Dinsdag tot de belevenissen van collega’s die in Duitsland te werk gesteld zijn. Het illustreert bovendien de economische ontwikkeling tijdens de oorlog: Lees meer

Het Dagboek is ook nog te beschouwen als een virtuoze balanceer-act van hoofdboekhouder Verhoef. Hij heeft niet alleen de Duitsers om de tuin geleid, maar Verhoef moet ook het eigen bedrijf voor heel veel geld hebben opgelicht.’
Ad van Liempt

Bestel hier Dagboek Houtcentrale Utrecht

 

De nieuwe deuren van de Domkerk

De nieuwe deuren van de Domkerk

Deuren markeren de overgang van buiten naar binnen. In de jaren ’90 van de afgelopen eeuw is de Utrechtse beeldhouwer Theo van de Vathorst gevraagd om voor de middeleeuwse Dom monumentale bronzen deuren te ontwerpen.
Dit boek geeft, behalve een overzicht van de historie van de diverse deuren van de Domkerk, een verslag van de totstandkoming van dit kunstwerk.
Maar de hoofdzaak vormen toch wel de afbeeldingen; zij zijn bedoeld om de onregelmatige bezoeker een idee te geven van wat de wel regelmatige gebruiker van de ingang in de loop der jaren kan ontdekken. Want er is veel te zien. Lees meer

Bestel hier De nieuwe deuren van de Domkerk

 

9789078094166A.E. Grolman

Dit boek biedt u een wandeling door de historische binnenstad van Utrecht. Aan de hand van een route langs de Oudegracht en de singels krijgt u een unieke kijk op het Utrecht van nu en rond 1900.

De 75 prentbriefkaarten met achtergrondinformatie zijn eerder verschenen in de rubriek Uit de atlas van A. Grolman in het weekblad Ons Utrecht. Met dit boek krijgt uw wandeling door de stad een historische dimensie!

Bestel hier Uit de atlas van A.E. Grolman

 

 

cover_Utrechtse_bijnamenUtrechtse bijnamen

Dikke Dries, Rode Jans en Fijt van Dolligheid. Ondanks dat je ze niet gekend hebt, krijg je er wel gelijk een beeld bij. Dit naslagwerk geeft een beeld van het karakter van de mensen uit de stad Utrecht. Niet alleen personen kregen een bijnaam toebedeeld, maar ook wijken straten en gebouwen. Denk hierbij aan ‘t Luie End, de Bunkerbar en de Benenkluif.

Bestel hier Utrechtse bijnamen

Utrechtse tegels 1600 - 1900

Utrechtse tegels, 1600 – 1900

Tussen 1600 en 1900 ontstegen tientallen miljoenen tegels de stadsgrenzen van Utrecht.
Met ruim 800 afbeeldingen toont dit boek u het aanzienlijke Utrechtse aandeel in de landelijke fabricage van wandtegels.
U treft voorbeelden van de meest recente vondsten die via opgravingen lokaal aan het licht kwamen en zelfs Utrechtse tegels aan de wand in verre oorden. Een zeer opvallend aantal foto’s is gemaakt in situ.
Met dit boek kunnen tegelkenners … lees meer

 

Bestel hier Utrechtse tegels