Recente geschiedenis

 

Dertiger jaren

cover_art_deco_toegelichtArt Deco toegelicht

Is dit Art Nouveau of Art Deco? Deze vraag wordt – terecht – veel gesteld. Het is namelijk vaak niet eenvoudig om deze stijlen uit elkaar te houden.

Art Deco toegelicht bestaat uit twee delen. In het eerste deel van het boek wordt door middel van een tijdsbalk een kort overzicht gegeven van kunststromingen die de vormgeving tussen 1850 en 1940 hebben bepaald. (…) In de twee daaropvolgende hoofdstukken worden de belangrijkste richtingen van de Art Deco in Nederland toegelicht: de Amsterdamse School en de Haagse School … lees meer

Bestel hier Art Deco toegelicht

 

 

 

Vijftiger jaren

omslag_Bebogeen_webDe Bebogeenjaren, kostschool 1953 – 1956
Robert Dusarduijn schetst in dit boek het beeld van de gang van zaken op een kostschool in de jaren vijftig en van een land in wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Het internaat staat onder leiding van broeders. Vijf lange jaren zit Robert op deze jongenskostschool. Jaren waarin hij zijn seksuele gevoelens en kunstzinnigheid ontdekt en ontwikkelt. Op allerlei manieren probeert hij aan de ‘onveilige’ dictatuur te ontkomen van de broeders, die voor het merendeel niet pedagogisch toegerust zijn. Lees meer

‘De Bebogeenjaren’ (…)niet alleen een mooi geschreven verhaal(…)  van een eenzame jongen en een ontluikende homo seksualiteit maar ook de echte geschiedenis van hoe het in de vijftiger jaren toeging in een Rooms katholiek internaat.
Sonja Barend
.

Zeventiger jaren

Groeten uit 's Gravenzande

Groeten uit ’s Gravensande
Van Coosje Quartel

Mooi beeld van het Westland in de jaren zeventig.

In juni 1970 vertrekt Ina Dekker-Quartel samen met haar man Kees voor drie jaar naar Zambia. Tijdens hun verblijf in Afrika onderhoudt zij een briefwisseling met haar moeder. De brieven van mevrouw Quartel-Snijder geven een prachtig tijdsbeeld van de jaren zeventig in het Westland. In 1990 schreef Ina de brieven voor haar moeder over en illustreerde zij deze met vlinders, een symbool van reizen. Ook zijn in dit boek enkele rondzendbrieven van Ina en Kees opgenomen.

Bestel hier