‘Slag bij Arnhem’ historische wandeling op 18 september

Op 17 september 1944 werd Wolfheze door de Amerikanen gebombardeerd. Dokter Ali van den Burg uit Heteren hielp in het Psychiatrisch ziekenhuis de gewonden te verzorgen. Diezelfde avond kon ze vanwege de felle gevechten in de omgeving niet terug naar huis. De volgende ochtend bleek haar FIAT Topolino te zijn gestolen. Noodgedwongen liep ze samen met haar chauffeur Cees Muijs naar huis, een wandeling van 6 kilometer die normaal gesproken binnen twee uur gelopen kan worden. Maar toen liep het vanwege de gevechten en de luchtlandingen heel anders.

Dit waargebeurde verhaal is te lezen in het boek ‘Pieps en Peter’ geschreven door Martine Nijhoff.

Wandeling op 18 september

Deze wandeling is de route die dokter Ali van den Burg en haar chauffeur naar huis gelopen moeten hebben. De rondleider is Jan Maarten Dalmeijer, hij is een kleinzoon van dokter Ali van den Burg.

We starten bij het station en hij zal onderweg vertellen over het voormalige hotel Van Dijk en de ravage op het terrein van het Psychiatrische ziekenhuis en in het villadorp Wolfheze. We lopen door de prachtige bossen langs het beekdal van de Heelsumse beek, dat een natuurlijke loopgraaf voor de soldaten was, via de heidevelden naar boerderij Kabeljauw en Hotel Kievitsdel in Doorwerth, waar de dokter en haar chauffeur veilig in de kelders sliepen om de volgende ochtend voor dag en dauw weer verder te lopen naar Heteren. We eindigen daar bij het doktershuis in de Dorpsstraat.

Het boek ‘Pieps en Peter’ is uw toegangskaartje voor max. twee personen. Bij meer personen is de deelnameprijs € 10 per persoon. U kunt het boek vooraf aanschaffen of ter plekke wanneer u dat vooraf aangeeft. Wandeling op specifieke datum is in overleg mogelijk.

Aanmelden

Stuur aub een kort mailtje ovv de dag en het aantal personen.

info@stilinovi.nl

Boek bestellen