De Tweede Wereldoorlog gezien vanuit de belevingswereld van een 9-jarige jongen

In dit waargebeurde verhaal over een doktersgezin in Heteren, een dorp vlak bij Arnhem, staan veel gebeurtenissen van historisch belang. De bewoners van het dorp zien de bevrijders aankomen en na een week is het hen duidelijk dat de operatie Market Garden van de Geallieerden bij Arnhem is mislukt. Het oorlogsfront komt in de oostelijke Betuwe te liggen en de bevolking moet verplicht evacueren. Tijdens deze chaotische volksverhuizing raakt Peter een aantal van zijn broers en zusjes kwijt. Peter maakt zich grote zorgen over hoe het met hen gaat. Ook vraagt hij zich af hoe het is met zijn poes Pieps, die hij niet kon vinden toen ze haastig weg moesten.

Vanaf dit moment vormen de illustraties een parallel verhaal. Terwijl we lezen hoe Peter zich zorgen maakt over de poes, zien we de avonturen van Pieps die zichzelf moet zien te redden in de ijskoude winter. Zo weet de lezer meer dan Peter.

Het doktersgezin beleeft een tijd van omzwervingen en komt uiteindelijk in Eindhoven terecht. Na de bevrijding blijkt het huis van de familie Van den Burg zwaar getroffen. Peters moeder herstelt de dokterspraktijk en probeert het beschadigde huis bewoonbaar te krijgen. De kinderen vinden zolang onderdak bij hun tante in Utrecht.
Heteren en alle dorpen in de wijde omgeving moeten opnieuw worden opgebouwd. Na de bevrijding is de oorlog nog lang niet over.

Bestel Pieps en Peter

Pieps en Peter Een boek met relevantie voor kinderen van nu. Lees meer …

Maak kennis met de echte familie Van den Burg
Dokter Van den Burg, de vader van Peter, filmde vanaf 1930 het dorpsleven in Heteren en zijn gezin. Lees meer …