Verbroken contact tussen ouder en kind
Volwassenen die het contact met hun ouder(s) verbreken, ouders die hun kinderen niet meer willen zien en spreken. Hoe kan zoiets gebeuren? Wat gaat eraan vooraf? En wat zijn de gevolgen van zo’n contactbreuk? Hoe vaak komt het voor dat kinderen en ouders met elkaar breken? Komt het weer goed?
In Verbroken contact tussen ouder en kind beschrijft Anita Drost wat er speelt in de aanloop naar, tijdens en na een breuk in een familierelatie. Zij interviewde kinderen én ouders die in deze situaties terechtkwamen.
Bij een (naderende) breuk spelen thema’s als schuld, conflict, de rol van derden, rouw, opkrabbelen en herstel van het contact vaak een grote rol.
Ook beschrijft het boek lastige situaties: familiefeesten, omgang met de kleinkinderen, familieleden die tussen twee vuren staan, ziekte, mantelzorg, overlijden en verdeling van een erfenis. Verbroken contact tussen ouder en kind sluit af met elf verhalen van kinderen en ouders en met tips voor lotgenoten en professionals.
Verbroken contact tussen ouder en kind bestaat uit vijf delen:
Deel I: Afstevenen op een breuk.
Donderslag bij heldere hemel? Een contactbreuk komt niet uit de lucht vallen. Over het ontstaan van een breuk, conflict en schuld, de rol van anderen en vragen die je jezelf of je cliënt kunt stellen.
Deel II: De wortels doorgezaagd. Over de breuk, rouw, pijn, opkrabbelen en herstel van het contact.
Deel III: De knoop ontwarren – generatieoverstijgende issues. Over: familiegeschiedenissen en anders kijken.
Deel IV: Wat te doen… als er kleinkinderen zijn, als familieleden zich tussen twee vuren voelen zitten, met feestdagen, als er iemand ziek wordt of overlijdt, als er een erfenis verdeeld moet worden.
Deel V: De verhalen. en tips
Bestel hier