Verschilmakers: Opmerken

Opmerken is een van de tien Verschilmakers uit het cluster Zoeken.

Opmerken

Dit interview van Richard Korver (advocaat) door Arno Wellens (journalist) is een voorbeeld van Opmerken van taal en lichaamshouding.

Arno Wellens (journalist) interviewt Richard Korver (advocaat) over de financiering van het rechtssysteem. Richard houdt een pleidooi voor het filmen van incidenten als burger. ‘Ik juich dat zeer toe, want zonder beelden was het in de zaak Mitch Henriquez nooit tot een veroordeling gekomen, nooit.’ Arno beaamt dat en zegt: ‘Het is gewoon knetterhard bewijs.’ Hier begint Richard te nuanceren: ’Ja, maar het is ook levensgevaarlijk, want je moet je altijd afvragen wat je niet ziet op deze beelden. Wat was de aanleiding, de context, wat gebeurde er omheen?’
Richard geeft hier aan dat wat je ziet de werkelijkheid lijkt te zijn, maar tegelijkertijd is er ook iets buiten jouw beeld en is er dus tevens een andere werkelijkheid. Filmen kan daarmee zowel zinvol zijn, alsook risicovol. Daar waar we als mens de neiging hebben te ‘varen’ op wat we zien is het tevens nuttig daarover kritische vragen te stellen aan jezelf en de ander.

Het toont een levendige en beweeglijke Richard. Hij praat makkelijk, in een hoog tempo, is beweeglijk in zijn lichaamshouding en specifiek met zijn handen. Toch zijn er ook momenten waarop er zowel in lichaamshouding als in spraak meer traagheid is. De lach is van zijn gezicht, hij zit stiller, praat langzamer en is gedurende fracties van seconden stil. Welke informatie kun je halen uit de veranderingen hierin? Dit fragment is te zien van: 45:15 tot 46:40 min.

Bekijk andere Verschilmakers in een tv-fragment.
Bestel Verschilmakers